• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Vajinismus Belirtileri

VAJİNİSMUS OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ? | VAJİNİSMUS BELİRTİLERİ

         Vajinismus Nasıl Anlaşılır Vajinismus vajinal giriş denemeleri sırasında vajen kaslarının istemsiz bir şekilde kasılarak cinsel ilişkiye izin vermemesi olarak tanımlanır. Vajinismus toplum tarafından ilk gece korkusu veya cinsel ilişkiye girememe olarak da isimlendirirlir.
          
         Cinsel ilişkiye girememe (vajinismus) sorunu yaşayan kişi derinden bir üzüntü duyarlar ve ilk başlarda sık sık ağlarlar. Vajinismus sorunu yaşayan tek çift olduklarını düşünürler. Her cinsel ilişki denemesinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından kendilerine olan güvenleri sarsılır. Hatta bu problemi hiçbir zaman çözemeyeceklerine  bile inanmaya başlarlar.
           
         Oysaki vajinismus cinsel terapiye mükemmel cevap verir. Cinsel ilişkiye girememe deneyimli bir cinsel terapist rehberliğinde kesinlikle çözülebilen bir cinsel sorundur.

           

      Siz vajinismus sorunu mu yaşıyorsunuz? Bunu anlayabilmek için aşağıdaki tipik belirtileri gözden geçirerek  vajinimus olup olmadığınıza  kendiniz karar verebilirsiniz.
  • Cinsel ilişkinin hiç gerçekleşmemesi ya da ağrılı veya acılı olması.         
  • Cinsel ilişkiye girmekten korkma kaçınma ve ilişkiye girememe.
  • O an geldiğinde vücudun tümünde ya da kalçalar ve bacaklarda kasılmaların olması.
  • Sıklıkla bacakların kapatılması ve kendini geri çekme.
  • Vajinismusun en temel belirtisi o an geldiğinde kişinin panik atak benzeri bir durum yaşamasıdır. Yani kişi eşini iter ve kasılır. Endişe, korku, kaygı duyar. Bilinç açık olsa da kontrolünü yitirir. Kontrol bilinç dışının eline geçer. Sanki kişi bilinç dışı tarafından negatif bir hipnoz transı haline getirilir. ( Keçe. 2008) 
  • O an geldiğinde korku, titreme, terleme, bunaltı veya bayılacakmış hissi yaşama.
  • Cinsel ilişkide ağrı ve acı olacağı beklentisi.
  • Cinsel ilişkinin ya hiç gerçekleşmemesi ya da kısmen (penis başı ya da penisin yarısının girişi) gerçekleşmesi.
  • Her denemede aynı şeyle karşılaşma, duvara çarpma hissi ve girişin gerçekleşmemesi.
  • O an geldiğinde vajinada ağrı ve acı hissetme.
  • Başarısız cinsel ilişki denemelerinden sonra ağlama krizlerinin olması.
  • Diğer bazı kişilerde cinsel ilişki gerçekleşse bile ilişkinin ağrılı ve acılı gerçekleşmesi.
  • Kişinin cinsel ilişkiye girmeyi başarmayı çok istemesine rağmen bilemedikleri bir şekilde bir erteleme ve kaçınma davranışı ve tutumu göstermeleri.
            Bu sıkıntıları yaşayıp yaşamadığınızı gözlemleyerek vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) sorunu yaşayıp yaşamadığınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Çünkü ne yaşadığınızı en iyi siz bilebilirsiniz.
           
         Diğer taraftan yukarıdaki tipik belirtilerin hepsinin birden var olması gerekmez. Örneğin vajinismus surunu yaşayan bazı danışanlar bayılma hissi ve korkusu yaşadıklarını söylemelerine rağmen diğer bazılarında bu belirti hiç görülmez. Bazılarında o an geldiğinde titreme olurken bazılarında bu belirti hiç yoktur. Bazıları açık açık ağrı acı olacağından korkarken bazılarında bu korku yoktur ve sadece o an geldiğinde kötü şeyler olacağından korkarlar.
           
         Eğer siz cinsel ilişkiye giremiyorsanız ya da kısmen cinsel ilişki gerçekleşiyorsa, cinsel ilişki ağrılı ve acılı oluyorsa, o an geldiğinde bu belirtileri yaşadığınızı deneyimliyorsanız vajinismus (cinsel ilişkiye girememe) sorunu yaşıyorsunuz demektir. Bu sorunu yaşayan çiftlerin bazıları zamanla çözüleceğine inanıp zamanın akışına kendini bırakırlar. Bazı vajinismus kocaları bu sorunun eşlerin kafasında halledebilecekleri bir sorun olarak görüp eşlerinin kendi kafalarında bu sorunu zamanla kendi kendilerine çözeceklerine inanırlar.
           
         Diğer bazı grup çift her başarısız denemeden sonra artık yavaş yavaş deneme motivasyonlarını kaybederler. Yavaş yavaş denemelerin arası açılır deneme sayısı düşer ve zamanla hiç denememeye ve bu sorunu konuşmamaya başlarlar. Diğer bir grup çift ise paniğe kapılıp ne yapacağını şaşırır, acele ve hızlı bir şekilde vajinismus tedavisi arayışına girerler. Oysa bu yaklaşımların hiç birisi verimli ve doğru değildir. Yapılması gereken sakin olup biraz araştırıp bilgilenmek ve ardından yukarıdaki belirtilerin kendilerinde olup olmadığını ayırt etmeye fark etmeye çalışmalarıdır. Eğer
vajinismus sorunu yaşadıklarını düşünüyorlarsa hiç vakit kaybetmeden bir çift olarak deneyimli bir cinsel terapiste başvurmalıdırlar. Çünkü vajinismus zamanla kendi kendine çözülmez. Ve kişide görülen kasılma ve kaçınmalar onun elinde değildir ve kesinlikle kontrolü dışındadır. Diğer taraftan vajinismus bütün kadın cinsel fonksiyon bozuklukları içerisinde cinsel terapiyle en mükemmel şekilde çözülebilen bir problemdir.
           
         O an geldiğinde kişinin kendini kasması kaçınması bacaklarını kapatması   eşini elleri ile itmesi  ve bir korku hali yaşaması kişinin kesinlikle kontrolü dışındadır. Bu nedenle çift birbirini suçlamamalıdır. Bir çift olarak birbirlerini destekleyerek bir cinsel terapist   eşliğinde sorunun çözümü konusunda ilerlemek için ileriye yönelik adım atma konusunda karar birliğine varmalıdırlar.
           
         Vajinismus bir erteleme ve kaçınma rahatsızlığıdır. Çifti "bugün olmaz yarın, bu hafta olmaz öbür hafta, bu ay olmaz öbür ay olur" mantığı ile zaman kaybettirerek bir kısır döngünün içine sokar. Ne yazık ki bu geçen süre çiftin evlilik ilişkilerinin aleyhine işler. Zamanla cinsel ilişkiye girememe sorununa evlilik sorunları da eklenir. Çiftin yükü giderek ağırlaşır.
           
         Aynı zamanda vajinismus kişide özgüven sorununa neden olur. Özgüven kaybı hem kişinin zamanla bu problem hiç çözülmeyecekmiş gibi düşünmesine hem de evlilik problemlerine zemin hazırlar ve ilişkiyi yavaş yavaş olumsuz yönde etkilemeye başlar. Vajinismus çifti inanılmaz derecede üzen ve hırpalayan bir problemdir. İyi haber şu ki vajinismus çözümsüz değildir. Vajinismus cinsel terapi ile mükemmel bir şekilde çözülebilir bir problemdir.
           

         "Acaba benim de iyi bir yaşantım olacak mı, bu sorunu çözebilecek miyiz? Diğer çiftler gibi keyifli bir cinsellik yaşayabilecek miyiz?" diye kendinize soruyorsanız kesinlikle özlediğiniz bu yaşantıya kavuşacaksınız. Bunun için yapmanız gereken deneyimli bir cinsel terapiste başvurup onun rehberliğinde ilerlemenizdir.
           
         Biz Sentez Vajinismus Tedavi Merkezi olarak çiftlerimize vajinismustan korkmamalarını mutlaka bir çözümün olduğunu bilmelerini, terapi süreci boyunca bir çift olarak hareket etmenin ve birbirlerini desteklemenin ne kadar önemli olduğunun farkında olmalarını tercih ve tavsiye ederiz.
Shu.Güldane KAVGACI
Aile ve Evlilik Danışmanı & Cinsel Danışman


Kaynaklar:
 1- Keçe. Cem “Vajinismusun üstesinden gelmek “ütopyagrafik, 2008
 2-Kaplan.H.S., The New Sex Therapy, New York :Buruner/ Mazel,1974.
 3-Gillan. P.”Sex Therapy  For Single people” Psycbology today.   
İlk Gece Korkusu Tedavisi

Vajinismus ve Cinsel Terapi ile ilgili Makalelerimiz